fbpx

Heléne

Träffa vår konsult Heléne.
Heléne Svensson är riktigt klippa som blev färdig sjuksköterska år 2019. Läs nedan om hennes resa och hennes tankar kring att arbeta via bemanning. Samt om hur hon tycker att samarbetet med Viva bemanning är och mycket mer.
När beslutade du dig för att börja arbeta som konsult och vad var det som gjorde att du övergick till det?
Jag bestämde mig våren 2020 för att gå över till konsult. Ville prova något nytt. Hade träffat några som jobbade via Viva och rekommenderade att prova att jobba som konsult.
Hur kommer det sig att du började arbeta via bemanning och vad tycker du är det bäst med det?
Jag sökte mig till bemanning främst på grund av lönen och att jag var trött på att bli tagen för given. Jag fick ta ett alldeles för stort ansvar som nyfärdig sköterska. Att inte få någon uppbackning av sin chef och känna att ingen lyssnar på dig gjorde mig frustrerad och bitter.Idag styr jag själv över mitt arbete. Var och hur mycket jag vill jobba. Jag gillar friheten och möjligheten att ständigt utvecklas.Som bemanningssköterska får man en bred grund att stå på. Man lär sig nya saker varje dag. Det har gjort att jag känner mig väldigt trygg i min roll som sjuksköterska.
Vad värdesätter du hos en arbetsgivare?
För mig är det viktigt att en arbetsgivare är lyhörd, att det sker förändringar när något inte är bra. Det är viktigt att de är med ute i verksamheten och ser hur verkligheten faktiskt ser ut.Att få frågan ”hur kan jag hjälpa dig” istället för ”jag förstår att det är tufft just nu” är en enorm skillnad.
Vad skulle du ge för tips och råd till en person som är intresserad av att börja arbeta via bemanning?
Till dig som funderar på att börja jobba som bemanningssköterska säger jag ”just do it”.Det kommer lyfta din självkänsla i rollen som sjuksköterska. Man ställs inför nya och ibland tuffa utmaningar men känslan när man tagit sig genom dem är obetalbar.En fråga jag ofta får är om jag inte tycker det är jobbigt att byta arbetsplats hela tiden?. Tvärtom skulle jag vilja säga. Min kompetens som sjuksköterska har breddats enormt. Jag tycker om mötet med nya människor och att få vara med och göra skillnad i vården.
Hur tycker du att samarbetet med Viva bemanning är?
Fördelen med att jobba inom bemanning är att du har någon som står vid din sida och sköter allt det där jobbiga. Som tex löneanspråk, byte av arbetspass mm. Min konsultchef Ronja Rowler är min klippa. Vi har ett fantastiskt bra samarbete.Med henne kan jag ventilera tankar, frågor kring uppdrag. Hon lyssnar och gör allt i hennes makt för att uppfylla de önskemål jag har. Jag känner mig väldigt trygg och litar på att hon vill det bästa för mig. En annan fördel är att om hon skulle ex. vara på semester så finns det alltid någon annan på Viva som jag kan prata med.
Vad är ditt bästa tips för återhämtning?
När man arbetar inom vården är det viktigt med återhämtning. Man måste få tid att andas, varva ner och skaffa ny energi. En sak som jag brukar försöka få igenom när jag söker ett uppdrag är att inte jobba kväll och sen dag. För mig är det svårt att varva ner när man kommer hem på kvällen och det blir inte många timmars sömn innan klockan ringer igen. En annan sak är att inte ta med sig jobbet hem. När du arbetar som sjuksköterska tar ditt jobb aldrig slut. Konsten är att kunna avsluta det innan du går hem. Du är inte ensam i ditt arbete. Det kommer någon som tar efter dig. Rapportera över det du inte hunnit och gå hem med känslan att idag blev det kanske inte 100% men det blev ”Good enough”.
Nämn en sak som du inte skulle kunna leva utan!
Ofta när jag kommer hem efter en sån dag står min man redo med en stor kopp kaffe till mig. Vi brukar skoja om att ”utan kaffe stannar livet”. Det är en sak jag aldrig skulle klara mig utan.
Vad gör dig glad?
Att jobba som sjuksköterska innebär mycket glädje men också sorg. Det som gör mig glad i min yrkesroll är när jag får följa en patient och känna att jag har varit med och gjort skillnad I patientens liv.Min familj är det som skänker mig störst glädje. Jag har fått privilegiet att bli mamma till 5 underbara barn. Det bästa jag vet är när vi alla är samlade och lagar mat, spelar spel och bara umgås.