fbpx

Vill du arbeta som sjuksköterska i Norge?

Dela

Behöver jag en norsk sjuksköterskelegitimation för att arbeta i Norge? Hur gör jag med skatt, boende och semester? Vi förstår att det kan kännas komplicerat för dig som är legitimerad sjuksköterska och nyfiken på att arbeta i Norge. Därför har vi satt oss ner med Mikael, VD för Viva Bemanning i Norge, där vi har diskuterat och besvarat alla funderingar du kan tänkas ha.  

Vi vill ge dig all den information du behöver för att ta det första steget mot att förverkliga dina drömmar om att arbeta i Norge! 

Om man är legitimerad sjuksköterska, behöver jag en norsk auktorisation och hur får jag en sådan? 

För att få norsk auktorisation behöver du göra en ansökan via ”Helsedirektoratet” som har detta ansvar i Norge. All hälsopersonal söker detta och det kan ta upp till 3 månader att få den godkänd. Fördelen är att den sedan är giltig tills det år du fyller 80. Så har du någon gång tänkt arbeta i Norge, börja med att söka denna auktorisation.  
 
Vi på Viva Bemanning kan hjälpa dig komma igång med ansökan! 
 

Hur får jag norskt personnummer och skattekort? 

Norsk personnummer eller D-nummer (provisorisk personnummer) får du efter ett besök hos motsvarande skatteverket i Norge. Det krävs att man kan visa upp att man har ett jobb, så har man uppdrag via Viva Bemanning visar man bara upp avtalet och så får man detta D-nummer på plats. 

Hur gör jag med skatten i Norge om jag arbetar kortare vs längre perioder? 

Första gången i Norge får man något som kallas Kildeskatt. Den är väldigt praktiskt då man inte behöver tänka på att deklarera, utan du får bara ett kvitto på det du skattat. Den skattesatsen som kommer via kildeskatten är även väldigt förmånlig! Denna skatteordning får du per automatik första gången du ska till Norge.  

Stannar du längre så kommer du efter första året gå över till vanlig skattetabell.  
Den fungerar likt som den gör i Sverige! 

Vad kan jag förvänta mig av Viva Bemanning när det komma till boende i Norge under mitt uppdrag? 

Vi på Viva Bemanning ordnar med boenden även för våra konsulter som arbetar i Norge. Det som skiljer sig något som vi märkt är att det är vanligare att vårdgivarna själva ordnar med boenden istället till sina konsulter. Men för dig som ska jobba så är det samma som i Sverige, du behöver inte tänka så mycket på vare sig resan eller boendet. 

Hör av dig till oss på Viva Bemanning så kan vi hjälpa dig med alla dina frågor och funderingar!